Peroxid de carbamida

  Albirea dintilor este o tehnica dentara din ce in ce mai apreciata si utilizata de oamenii din intreaga lume care isi doresc un zambet mai alb cu una, doua sau mai multe tonuri. Insa, un lucru pe care multi pacienti il ignora, este substanta/substantele folosite, prin care se realizeaza efectiv albirea dentara. Chiar daca ADA ( Asociatia Americana a Dentistilor ) monitorizeaza permanent utilizarea produselor specifice de albire a dintilor, asta nu inseamna ca acestea sunt si suta la suta sigure. Unele efecte secundare precum sensibilitatea dentara, sunt date tocmai de substantele active ce se regasesc in componenta lor. Daca ati incercat cel putin un astfel de produs, cu siguranta ati intalnit termenul de „ peroxid de carbamida ” cand ati citit substantele ce se regasesc in compozitia solutiei. Ei bine, peroxidul de carbamida este una dintre cele mai utilizate substante pentru produsele de albire a dintilor si se foloseste inclusiv in cabinetele stomatologice. Are efect de inalbire si schimba in mod real culoarea dintilor. Insa, ce este de fapt aceasta substanta si ce efecte ar putea avea asupra danturii, pe termen lung? Toate aceste lucruri plus alte informatii precise despre peroxidul de carbamida, le puteti afla citind prezentul articol.

  • Peroxid de carbamida – definitie

In termeni stiintifici, definitia exacta a peroxidului de carbamida este urmatoarea:  oxid de uree, substanta activa derivata din peroxidul de hidrogen, ce contine un numar extrem de mare de atomi de oxigen. Peroxidul de carbamida se descompune in uree si peroxid de hidrogen, iar acest lucru il face sa actioneze ca un agent de albire. Practic, peroxidul de hidrogen sta la baza distrugerii substantelor colorate ce cauzeaza petele de la nivelul dintilor ori ingalbenirea acestora. Orice derivat din aceasta substanta, cum este si peroxidul de carbamida, va avea relativ acelasi efect asupra dintilor, desi, fiind un derivat dintr-o alta substanta, este considerat mult mai „ bland ” cu dantura.

Dupa cum am mentionat anterior, peroxidul de carbamida se regaseste atat in componenta produselor pentru albirea dintilor ce se pot folosi acasa, cat si in cabinetul medicului stomatolog. Diferenta este cantitatea de substanta activa folosita. Spre exemplu:

– produsele din comert pentru albirea dintilor acasa au in medie o concentratie de 10 – 15% peroxid de carbamida si se aplica indeosebi in forme prefabricate sau realizate in laborator, denumite „ gutiere ”, care apoi se fixeaza rapid si simplu pe dinti, chiar de catre pacient;

– produsele pentru albirea dintilor folosite in cabinetele stomatologice au o concentratie de 30 – 35% peroxid de carbamida, asadar diferenta dintre valori este extrem de mare. Avand o concentratie de peroxid de carbamida atat de ridicata, produsele din cabinetul medicului dentist se vor aplica o singura data pe dinti, iar in aproximativ 20 de minute, dantura va avea o alta culoare, mult mai alba. Procedeul se realizeaza intotdeauna sub supravegherea medicului.

Spre deosebire de albirea dintilor acasa, unde va trebui sa aplicati de mai multe ori produsul tocmai datorita concentratiei mici de peroxid de carbamida, la un cabinet stomatologic este de ajuns sa mergeti doar o data, iar efectul de albire dureaza aproximativ 1 – 2 ani.

  • Efecte adverse ce pot aparea in urma utilizarii peroxidului de carbamida

Fiind o substanta atat de comuna ce se regaseste in majoritatea produselor pentru albirea dintilor, peroxidul de carbamida, combinat deseori cu alte substante, poate cauza efecte adverse neplacute, in urma procesului de albire, indiferent ca faceti acest lucru singuri, acasa, ori mergeti la un cabinet specializat. In cele mai multe cazuri, simptomele neplacute vor disparea dupa cateva zile de tratament, asa ca nu trebuie sa va faceti griji in privinta lor –  decat daca persista. Iata ce efecte puteti resimti in urma utilizarii produselor ce contin peroxid de carbamida:

– substantele pentru albirea dintilor pot modifica, pe termen lung, flora bucala;

– daca veti face exces de ele si le veti folosi indelung, puteti risca sa apara colonii Candida Albicans;

– la nivelul gingiilor, pot aparea inflamatii;

– unul dintre cele mai frecvente efecte secundare este sensibilitatea dentara ce poate provoca chiar si durere;

– de asemenea, o utilizare nepotrivita sau abuziva a produselor ce contin peroxid de carbamida, poate declansa iritatii ale mucoasei;

– exista si riscul de ingerare a substantei, daca aceasta a fost aplicata in exces, ceea ce poate da pacientului o senzatie neplacuta, de greutate in stomac;

– peroxidul de carbamida afecteaza, in timp, atat tesuturile dure dentare – smaltul si dentina, cat si radacina dintilor pentru ca se pot produce resorbtii la nivelul celor din urma.

Asadar, se considera ca principalele avantaje ale peroxidului de carbamida il reprezinta: albirea dintilor, restabilirea aspectului estetic armonios, per total, al danturii si faptul ca este considerata o substanta mai sigura, fata de altele asemanatoare. Totusi, efectele mentionate mai sus nu trebuie ignorate, si va trebui sa puneti in balanta atat avantajele cat si dezavantajele utilizarii produselor ce contin peroxid de carbamida.

In incheiere, mentionam inclusiv contraindicatiile ce vin la pachet cu produsele pentru albirea dintilor si, implicit, cu peroxidul de carbamida, desi aceasta substanta este considerata mult mai sigura de utilizat, fata de peroxidul de hidrogen pur, de exemplu!

  • Peroxidul de carbamida – contraindicatii!

Dupa cum am mentionat anterior, acest derivat al peroxidului de hidrogen este mult mai recomandat decat peroxidul de hidrogen pur ori alte asemenea substante puternice. Totusi, sunt cateva cazuri in care utilizarea oricarui produs ce contine peroxid de carbamida, este interzisa! Iata cand anume:

– in cazul in care va confruntati cu fracturi si fisuri grave la nivelul dintilor;

– in cazul dintilor ce prezinta hipersensibilitate severa;

– de asemenea, peroxidul de carbamida este total contraindicat persoanelor ce sufera de afectiuni generale grave, nu doar la nivelul cavitatii bucale;

– in cazul femeilor insarcinate si a celor care alapteaza, utilizarea produselor pe baza de peroxid de carbamida este relativ contraindicata, ceea ce inseamna ca nu este strict interzisa dar nu este nici recomandata;

– totodata, este contraindicata aplicarea oricarui tip de solutie ce contine peroxid de carbamida copiilor sub 14 ani ce au o camera pulpara voluminoasa, indiferent de concentratie substantei;

– este contraindicata folosirea produselor ce contin peroxid de carbamida si in cazul persoanelor ale caror dinti au restaurari coronare voluminoase ( fie din material compozit sau amalgam ).

In concluzie, peroxidul de carbomida este o substanta mai usoara si mai delicata decat peroxidul de hidrogen, insa nu trebuie sa faceti abuz de solutiile ce o contin. Unul dintre cele mai importante aspecte ce influenteaza efectele pe care le poate da, este timpul de actiune. In niciun caz nu lasati substanta sa actioneze asupra dintilor o durata de timp mai mare decat cea indicata, mai ales daca folositi produse pentru albirea dintilor acasa. Fiecare astfel de produs va include modul de aplicare si o durata specifica de timp in care va trebui lasat sa actioneze in conditii de siguranta, asadar nu va abateti de la indicatii!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *