Cu totii stim cat de important este sa mentinem o igiena orala buna prin perierea de cel putin doua ori pe zi a dintilor. In acelasi timp insa, o periuta de dinti, indiferent de model, nu ajunge si in locurile greu accesibile ale danturii, ca de exemplu spatiile dintre dinti si in lungul gingiei. Din acest motiv, creste riscul aparitiei placii bacteriene iar aceasta, in timp, afecteaza atat smaltul dintilor cat si gingiile. Daca nu sunteti atrasi de ideea utilizarii atei dentare, in prezentul articol dezvaluim exact la ce riscuri va expuneti doar prin simpla periere si, mai ales, cat de mult contribuie la sanatatea danturii o curatare periodica sau chiar zilnica a dintilor, cu ajutorul atei dentare.
- Ce presupune de fapt aparitia placii dentare bacteriene?
In primul rand trebuie sa stiti exact ce este, ce efecte are placa dentara bacteriana si de ce este important sa fie indepartata de la nivelul dintilor in mod eficient si rapid.
Asadar, placa dentara bacteriana – este un amestec de bacterii si substante ce provin din saliva iar manifestarea ei presupune o depunere lipicioasa de culoare alba, pe suprafara dintilor si a gingiilor. Actiunea placii bacteriene consta in degajarea acizilor care distrug smaltul, iar aceasta degajare are loc de fiecare data cand persoana mananca sau bea ceva. Rezultatul? deteriorarea smaltului – acest efect atrage dupa sine, in timp, aparitia cariilor. In continuare mentionam si alte efecte nocive pe care placa bacteriana le poate avea, daca nu periati dintii in mod corect si daca nu ii curatati exact asa cum este necesar, cu ajutorul atei dentare:
– placa bacteriana nu conduce doar la aparitia cariilor ci, in timp, duce inclusiv la acumularea de tartru. Tartrul, in general, poate sa declanseze bolile parodontale – acestea sunt infectii destul de grave ce pot cauza nu doar carii, ci chiar pierderea dintilor, la un moment dat;
– de asemenea, unele cercetari au facut legatura intre bolile parodontale si cele de inima ori accidente vasculare cerebrale. Altfel spus, se considera ca bolile parodontale reprezinta un factor de risc pentru aceste afectiuni. Desi acest lucru nu este inca dovedit, se fac in continuare studii care sa demonstreze aceasta teorie.
Indiferent de motiv, medicii dentisti recomanda utilizarea atei dentare o data pe zi in principiu, cand va spalati pe dinti, pentru ca dantura sa nu se deterioreze sau chiar sa ajungeti sa ramaneti fara ea! Ca si pret, o ata dentara pleaca de la numai 6 – 7 lei si nu depaseste in general 20 – 30 de lei, asadar suma este infirma, pe langa beneficiile care vin la pachet cu ea. Daca tot am mentionat acest lucru, in continuare va si prezentam efectele benefice pe care le are ata dentara.
- Eficienta si efectele atei dentare
Unii medici dentisti considera ca ata dentara este chiar mai eficienta decat periajul in sine, insa de obicei, se recomanda ca acestea sa fie realizate in paralel. Ca si efecte, ata dentara are capacitatea de a:
– elimina resturile dintre dinti si cele ramase de-a lungul gingiei;
– curata suprafata dintilor ( pentru ca se poate utiliza pe orice zona a danturii, fara probleme );
– mentine sub control respiratia urat mirositoare si reduce semnificativ miroul neplacut;
– de asemenea, pe piata exista ate dentare cu ceara iar acestea sunt ideal de folosit in cazul in care aveti dintii inghesuiti, pentru ca ceara face ca ata sa alunece si sa patrunda mult mai usor in spatiile in care este necesar.
Daca nu ati mai folosit vreodata ata dentara, trebuie sa stiti ca la inceput procesul o sa vi se para destul de greu, pana cand veti incepe sa deprindeti tehnica cea mai buna. La prima folosire de multe ori se intampla ca persoana sa aiba sangerari gingivale sau dureri insa, dupa cateva zile, toate aceste simptome ar trebui sa dispara. De veti considera ca nu va descurcati ori gingiile nu se vindeca, atunci este bine sa consultati medicul stomatolog. El o sa va explice mai bine cum anume sa folositi ata dentara pentru a nu va mai face rau.
- Metoda corecta de folosire a atei dentare
In incheiere, va prezentam o metoda simpla si rapida prin care sa utilizati corect ata dentara, fara a va cauza durere ori sangerari gingivale. Daca veti urma pasii urmatori, ar trebui ca, data viitoare cand folositi ata dentara, tehnica sa fie realizata in siguranta. Asadar, iata cum anume ar trebui sa procedati:
– in primul rand, este bine sa stiti ca se recomanda ca ata dentara sa se utilizeze o singura data pe zi, dupa ce v-ati spalat in mod normal pe dinti;
– este bine sa rupeti o bucata de aproximativ 35 – 40 cm din ata dentara – indiferent de model, de aroma sau de forma;
– apoi infasurati bucata de ata dentara pe degetul aratator de la ambele maini si lasati ( intre degete ) efectiv, doar 4 – 5 cm de ata pentru curatarea in sine a dintilor;
– pentru a folosi ata dentara pe dintii de sus, trebuie sa impingeti usor degetele ( alternativ ) printr-o miscare de zig-zag. Daca dintii sunt foarte apropiati, tot prin miscarea in zig-zag, apasati usor ata in jos;
– dupa ce prindeti miscarea, puteti incepe sa curatati dintii deplasand ata cu atentie, intre ei, atat in jos cat si in sus. Ata dentara trebuie sa alunece perfect pe tot spatiul dintre dinti, pentru ca trebuie sa curete bine zona dintre gingie si dinte. Curbati usor ( in forma literei C ) ata dentara la baza fiecarui dinte insa nu fortati, tocmai pentru a nu va rani;
– dupa ce ati curatat dantura ( partea de sus ) indepartati usor ata dentara dintre dinti;
– pentru a curata partea de jos a danturii, este indicat sa desfaceti o bucata micuta de ata dentara de pe unul dintre degete. Infasurati pe celalalt deget portiunea utilizata deja pentru curatare si repetati procedura anterioara de curatare, a dintilor de sus;
– toate aceste etape sunt vitale daca vreti sa curatati eficient atat spatiile dintre toti dintii cat si dintii din spate, mai greu accesibili;
– dupa ce ati terminat de folosit bucata de ata dentara, o puteti arunca si va puteti clati bine cu apa pentru ca reziduurile alimentare si cele din placa bacteriana sa fie eliminate in totalitate.
In concluzie, ata dentara, folosita corect, are grija de dantura voastra si are doar efecte benefice atat pentru dinti cat si pentru gingii. Daca veti respecta modul de utilizare a acestui produs, nu ar trebui sa apara vreun efect neplacut precum durere ori sangerari. Daca totusi apar neplaceri, acestea ar trebui sa dispara in cateva zile, dupa ce va veti obisnui sa manevrati corect ata dentara.